KARITAS

KARITAS IMA SVOJA SREČANJA PO DOGOVORU GLEJ OZNANILA

Novi sodelavci dobrodošli!

"Kadar pa ti daješ miloščino, naj ne ve tvoja levica, kaj dela tvoja desnica. 

Tako bo tvoja miloščina na skrivnem, in tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil."

(Mt 6, 3-4)

 

 

Vabilo Slovenske Karitas za postni čas

Post nas nagovarja k poglobitvi našega odnosa z Bogom, k odpovedi in sočutju z ljudmi v stiskah. Slovenska Karitas je za letošnji post pripravila naslednja povabila:

1. Preventivna spodbuda 40 dni brez alkohola

Tokratna postna spodbuda se bo začela na pepelnično sredo, 26. februarja in se zaključila na veliko soboto, 11. aprila 2020. Letos spodbuda nosi podnaslov »Za zdravje in zdrave odnose«.  Geslo vsakega izmed nas vabi, da smo doma, na cesti,  pri delu v službi in v družbi odgovorni brez alkohola in drugih drog. Želimo si zdravja in zdravih odnosov v družinah. Radi bi varno prišli na cilj in pri tem ne ogrožali drugih. Vsak dan in vsak korak šteje! Vsak lahko sodeluje osebno, z družino, kot skupina, župnija in v znamenju solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, v postu ne uživa in ne streže alkohola.

 

2. Povabljeni ste tudi na dve romanji, ki bosta še posebej namenjeni v spodbudo vsem, ki sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola in v podporo vsem, ki kakorkoli trpijo zaradi alkohola:

 

* Brezje – v soboto, 29. februarja, s pričetkom ob 10.00 s sveto mašo, ki jo bo vodil  ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar; 

 

* Sveta Gora – v nedeljo, 29. marca, zbiranje ob 14.30 na prvi postaji križevega pota in nadaljevanje s sveto mašo ob 16.00.

 

3. Dobrodelna akcija za pomoč JV Evropi

Preko akcije Ne pozabimo škofijske Karitas namenjajo pomoč ljudem v stiski v JV Evropi, ki se zaradi brezposelnosti, nizkih plač ali pokojnin znajdejo v hudih stiskah. In prav naša pomoč, za katero so zelo hvaležni, jim prinaša upanje!

V Gramshu v Albaniji podpiramo nakup zdravil in sanitarnega materiala za preko 1.100 oseb, ki jim sestre pomagajo v ambulanti ali pa z nego na domu ter pri opremi hiš najrevnejšim družinam. Takšno pomoč je lani prejelo 11 družin. V Srbiji Karitas pomaga preko 740 družinam s paketi s hrano in higienskimi pripomočki ter z nego starejših na domu. V BiH podpiramo delovanje ljudske kuhinje v Sarajevu in Zenici za dnevni obrok preko 250 oseb, pomagamo pri nakupu materiala in obnovi hiš revnim družinam ter podpiramo izvedo taborov za otroke ob pomoči mladih prostovoljcev iz Slovenije (dijaki škofijskih gimnazij). V Makedoniji pa pomagamo 650 gospodinjstvom z osnovnimi potrebščinami in podpiramo ljudsko kuhinjo.

 

NAMENITEV DELA D0HODNINE ZA POMOČ LJUDEM V STISKI

https://www.karitas.si/wp-content/uploads/2012/02/vodilna.jpgZavezanci za dohodnino se lahko odločijo, da pol odstotka (0,5%) svoje dohodnine namenijo kateri od družbeno koristnih organizacij. Na seznamu ministrstva za finance je teh več kot 6 tisoč. Tovrstnadonacija zavezanca ne stane nič, saj gre za del dohodnine, ki jo tako ali tako plača. Kar 70%zavezancev za dohodnino leta 2017 ni izkoristilo možnosti, da bi del tega denarja podarili eni izmed organizacij iz dolgega seznama iz področja kulture, športa, humanitarnih in verskih organizacij in drugih. Nerazdeljenih je ostalo več kot 5 milijonov evrov, ki so tako romali v proračun. Odločitev velja tudi za naprej, do preklica. Denar tistih, ki se ne bodo opredelili za nobeno organizacijo ali društvo, bo od 1. januarja 2019 namenjen v poseben sklad za razvoj nevladnih organizacij. Karitas Brdo je v zadnjih petih letih pridobila 7 novih nameniteljev mlajših od 65 let. Povprečen znesek je znašal 10,60 eur. Na ta način je Župnijska Karitas Brdo na svoj račun za pomoč ubogim prejela letno donacijo 74,20 eur. Vsem sedmim se v imenu prostovoljcev Karitas Brdo srčno zahvaljujem! Naj bo prošnja hkrati tudi vabilo novim. Na obrazec napišeš svoje podatke in jih posreduješ pristojnemu davčnemu uradu. Včasih pa res: kako malo je lahko potrebno, da pomagam nekomu, ki rabi pomoč!

 

Poslovni račun župnijske Karitas Brdo:

NLB: SI56 0230 0026 2171 130