MINISTRANTI

MINISTRANTI IMAJO SREČANJA VSAK PRVI PETEK V MESECU OB 17.00 ali 18.00 glej aktualna oznanila.

Novi ministranti vabljeni, predvsem iz 3. razreda! 

MINISTRANTI

KDO JE LAHKO MINISTRANT?
KAJ JE NALOGA MINISTRANTA?

SPODBUDA ZA MINISTRANTE:
https://www.facebook.com/revijaministrant/

Vprašanja glede ministrantov in pobude lahko napišete v komentarjih.
Lahko tudi napišete svoje izkušnje in spomine glede ministriranja.

RAZLAGA:
Ministrant ali strežnik
Beseda ministrant prihaja iz latinske besede ministrare in pomeni streči, služiti. Ministrant bolj zavzeto sodeluje pri sv. maši, ki jo duhovnik daruje za ljudstvo. Služiti pri sv. maši je častno, hvaležno dejanje in je za ministranta blagoslov. Sodelovati pri službi duhovnika pomeni dragoceno in usposobljeno delo. Pri bogoslužju je ministrant potreben tako duhovniku kot božjemu ljudstvu. Ko duhovnik obhaja evharistijo, ne daruje Bogu kot osebno daritev, temveč v imenu celotne skupnosti in z vso Cerkvijo. Tako tudi ministrant s svojim služenjem predstavlja vso skupnost. Zato je prav, da ministranta župnik ob začetku službe »uradno« sprejme v skupino ministrantov in ga tako predstavi celotni župniji. Kdor ima zares rad Jezusa, mu ne bo služil le med sv. mašo, ampak tudi v bratih in sestrah vsak trenutek dneva.

Jezus, ministrantov vzornik
V evangelijih Jezus ni predstavljen le kot veliki prerok in učitelj, temveč pogosto streže svojim učencem in najmanjšim v svoji neskončni ljubezni. Apostoli so Jezusa sprejeli kot učitelja. Njihov Gospod je njihov kralj. Zato so težko razumeli, zakaj hoče biti njihov služabnik. S tem je hotel povedati, da naj tudi oni služijo drug drugemu. Medtem ko učenci občudujejo prva mesta in časti, jih Jezus uči, da je največji tisti, ki služi: »... in kdor hoče biti prvi med vami, naj bo vaš strežnik« (Mr 10,44). Ministrant, ki je torej poklican k služenju, najde v Jezusu vzornika, ki ga bo navdihoval vse življenje.

DOMINIK SAVIO (1842-1857)

God: 6. maj

Prvi življenjepis današnjega godovnjaka, svetega Dominika Savia, je napisal njegov vzgojitelj – sveti Janez Bosko ali Don Bosko, ustanovitelj salezijancev, ki se posvečajo predvsem vzgoji mladih. Don Bosko je Dominika sprejel v svoj vzgojni dom, imenovan oratorij, jeseni leta 1854. Dvanajstletni Dominik mu je ob sprejemu dejal: »Upam, da se bom vedno obnašal tako, da se vam ne bo treba nikoli pritoževati zaradi mojega vedenja.« Ta izredni deček je bil don Bosku zelo pri srcu in nekoč mu je dejal, da bi ga rad s čim obdaril, izbiro daru pa je prepustil njemu. Dominik Savio mu je dejal: »Darilo, ki si ga želim, je, da napravite iz mene svetnika. Ves bi se rad daroval Gospodu, saj že moje ime Dominik govori, da sem Gospodov. Rad bi bil njegov za večno, čutim potrebo, da postanem svetnik. Če ne postanem svetnik, je vse skupaj nič. Bog hoče, da bi bil svet in zato moram postati svetnik!« Za dosego tega cilja si je prizadeval vse svoje življenje, ki je trajalo manj kot petnajst let.

Dominik Savio

Ta božji ljubljenec se je rodil 2. aprila 1842 v kraju Riva di Chieri v jugozahodnem delu italijanske pokrajine Piemont in bil še isti dan krščen. 8. aprila 1849, na veliko noč, je prejel prvo sveto obhajilo. Znal je že pisati in ta dan je v svoj dnevnik zapisal sklepe za svoje življenje: »Pogosto bom šel k spovedi in pristopil bom k svetemu obhajilu, kolikokrat mi bo spovednik dovolil (takrat še ni bilo v navadi vsakdanje sveto obhajilo). Posvečevati hočem Gospodove dneve. Moja prijatelja bosta Jezus in Marija. Rajši umrjem, kot da bi storil en sam greh.« V šoli je bil vedno prvi, čeprav se za prvenstvo nikoli ni potegoval. Zvesto je služil Bogu, ki mu je podaril tako lepe talente.

Don Bosko v svojem življenjepisu Dominika Savia pripoveduje, kako sta se prvič srečala. Leta 1854 je prišel k njemu župnik iz mesteca Mondonico in mu pripovedoval o svojem učencu Dominiku Saviu. »Tukaj v vaši hiši imate morda prav take dečke,« mu je dejal, »toda težko bi našli katerega, ki bi ga prekašal po bistrosti in po krepostih. Poskusite in videli boste, da je to nov sveti Alojzij!« Kmalu zatem je Dominik prišel k don Bosku v spremstvu svojega očeta. »Poklical sem ga na stran,« se spominja don Bosko, »in pričela sva se pogovarjati o njegovem dosedanjem šolanju in življenju. Med nama se je takoj spletla iskrena zaupnost. Zaznal sem, da je duša tega dečka polna Gospodovega duha in nemalo sem osupnil spričo del, ki jih je božja milost uresničila v njem že v tako nežnih letih.«

V don Boskovi šoli je ostal dve leti in pol. Svetniški vzgojitelj je strmel, ko je videl, kako čudovito napreduje Dominik v božji modrosti in milosti. Posebno rad je častil Marijino brezmadežno Srce in 8. junija 1856 je ustanovil posebno Družbo Brezmadežne, za katero je sestavil pravila, ki razodevajo neverjetno duhovno zrelost komaj štirinajstletnega dečka.

9. marca 1857 zvečer je nenadno tako oslabel, da so mu podelili zakramente za umirajoče. Kdor ga je slišal govoriti ali je pogledal v njegov vedri obraz, bi si mislil, da je legel samo zato, da se malo odpočije. Nihče razen njega samega ni mogel verjeti, da se mu res bliža smrt. Ob njem je bil don Bosko pa oče in mati. Mati je jokala, oče je na njegovo prošnjo molil molitve za umirajoče. Z besedami: »Zbogom, dragi očka, kako lepo je, kar gledam!« in s srečnim smehljajem na obrazu je brez najmanjšega trepeta izdihnil – poroča don Bosko, ki se mu je ob smrti Dominika Savia trgalo srce. »Moja ljubezen do njega je bila ljubezen očeta do sina, vrednega najglobljega in najnežnejšega čustva.«

Dominika Savia je za blaženega razglasil papež Pij XII. leta 1950, štiri leta kasneje pa za svetnika. Leta 1956 ga je postavil za zavetnika mladih cerkvenih pevcev.